Virággondozási útmutató

Készülj fel!

Tisztítsd meg a vázát, töltsd meg friss vízzel és virágtáppal. Vágd vissza a szárakat és távolíts el minden olyan levelet, ami víz alá kerülne.

Gyönyörködj!

Csokrainkat mindig a legjobb minőségű friss virágokból állítjuk össze, hogy tovább tartsanak.

Gondozd!

Töltsd fel friss vízzel, vágd vissza a szárakat és tisztítsd meg a vázát, ha szükséges.

Mit tegyek a csomagolópapír eltávolítása után?

Tisztítsd meg a vázát, töltsd meg friss vízzel és virágtáppal!

Tisztíts ki egy vázát alaposan szappanos vízzel. Engedj bele friss vizet, de hagyj helyet a virágoknak is! Adj a vízhez virágtápot – ezzel növeljük a virágok élettartamát, mivel megadjuk nekik a szükséges tápanyagokat, megfelelő szinten tartjuk a víz pH értékét és megöljük az ártalmas baktériumokat.

A tulipán és a nárcisz a hűvös vizet szeretik, míg a legtöbb másik virágot legjobb langyos vízbe tenni.

Vágd vissza a virágok szárát.

Vágj le 1-2 centimétert minden virág szárából mielőtt a vázába teszed őket. Vastagabb, fás szárú virágokat átlósan vágd, hogy több vízhez jussanak. A vágáshoz használj tiszta, éles kést. Az ollóval vagy tompa késsel ejtett vágás tönkre teheti a szárat, lezárhatja a nyílást.

A rózsának, krizantémnak és szegfűnek van a legtöbb vízre szüksége, az ő szárukat akár 4-5 cm hosszan is visszavághatjuk, szintén átlósan. A lágyszárú virágok, pl. a tulipán végét vízszintesen vágjuk, mivel gyorsabban képesek felvenni a vizet, túl soktól pedig hamarabb lekonyulnak.

Tedd a virágokat vázába és távolítsd el a víz felszín alatti leveleket!

Tedd a virágokat egy vázába, amit 2/3 részig töltesz vízzel. Nem kell eltávolítani a szalagot, zsinórt vagy drótot, ami összetartja a csokrot. Lágyszárú virágok esetében csak 1/3 részig töltsd a vázát – a kála és az amarillisz például könnyen rothadásnak indulhat, ha erre nem figyelünk. Távolítsd el a víz felszíne alá érő leveleket és virágzatot. A rózsa tüskéit meghagyhatod.

Gondozd a virágod naponta!

Minél több virág van egy csokorban, annál hamarabb szívják fel a vizüket. Naponta ellenőrizzük a vázában a víz magasságát és szükség esetén öntsd fel friss vízzel. Pár naponta a vázát sem árt kimosni. Szintén javasolt a virágok szárát naponta, vagy legalább néhány naponta picit visszavágni. Ilyenkor távolítsuk el a hervadt virág fejeket és a rothadó részeket.

Mikor a rózsák konyulni kezdenek, vágd vissza őket és tedd egy percre forró vízbe. Ugyanezt a megoldást alkalmazd gerberákon és egyéb virágokon, amik a melegebb éghajlatot szeretik. Hatékony lehet még, ha a virágokra vizet spriccelsz, majd hűvösebb helyen tárold őket néhány órán át.

Válassz megfelelő helyet virágodnak!

  • Ne érje a vázát hideg huzat. Ne tedd ki a virágokat közvetlen napfénynek és ne helyezd hőforrások, pl.radiátor közelébe.
  • Ne helyezd gyümölcsök közelébe, mivel a gyümölcsök (különösen a banán) által kibocsátott etilén gáz hatására a virágok rohamosan hervadásnak indulnak.
  • Vágott és cserepes virágaid egyaránt tartsd távol mind a gyermekektől, mind a háziállatoktól.

A legtöbb virág fogyasztása állatokra és emberekre egyaránt veszélyes. Különösen mérgezőek az azálea, flamingó virág, liliom, mikulás virág, amarillisz, krizantém, hortenzia, ciklámen, jácint, nárcisz, és az írisz. A szegfű, a begónia és a boglárka elsősorban az állatokat veszélyezteti. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a virágokat gyakran permetezik különböző növényvédő szerekkel, melyek maradványai megtalálhatók a virágok szirmain és levelein.